Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Πόσο μπορείς να “φτιάξεις” ένα GT-R;


Η Αυστρία είναι μια χώρα που φημίζεται και είναι περήφανη για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά φαίνεται πως είναι και το πείραγμα των αυτοκινήτων. Η τελευταία απόπειρα για κάτι τέτοιο έρχεται από της εταιρία Konigseder, η οποία πήρε το τελειότερο αυτοκίνητο του κόσμου (από όλες τις απόψεις) και αποφάσισε ότι μπορεί να το βελτιώσει!

Η Konigseder λοιπόν πήρε ένα κανονικό Nissan GT-R και έβαλε ένα βελτιωμένο εγκέφαλο, ένα νέο φίλτρο αέρα, σύστημα εξαγωγής από τιτάνιο, ένα νέο bodykit, αναρτήσεις της KW, ζάντες 21 ιντσών και το έβαψαν πορτοκαλί. Η Konigseder δεν ανέφερε για το… πόσα άλογα προσέθεσε το νέο χρώμα στη νέα GT-R αλλά σίγουρα δεν το έκανε πιο όμορφο.

Όλα αυτά έκαναν αυτή τη GT-R να αποδίδει 572 Ιαπωνικο-Αυστριακούς ίππους. Οι αυστριακοί ισχυρίζονται ότι η δικιά του έκδοση του GT-R μπορεί να επιταχύνει από 0 σε 200 χλμ/ώρα στον απίστευτο χρόνο των 9.8 δευτερολέπτων, χρόνο δηλαδή όπου ένα απλό GTI χρειάζεται για να επιταχύνει από 0 σε 100 χλμ/ώρα. Καταπληκτικό επίτευγμα για ένα αυτοκίνητο δρόμου με τέσσερις θέσεις.

Συγχαρητήρια λοιπόν στους Αυστριακούς. Μετά το Mozart και τον Schwarzenegger μπορεί να είναι υπερήφανοι και για την Konigseder Nissan GT-R (αν εξαιρέσουμε το χρώμα).





Τη γρατζούνισε τη McLaren



Ατυχήματα συμβαίνουν συχνά αλλά σπάνια βλέπουμε να εμπλέκονται σε αυτά supercars μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ένα από αυτά έγινε στη Γερμανική Autobahn όπου μία McLaren F1 ενώ είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα (ναι καλά!) και στην προσπάθεια του οδηγού να αποφύγει ένα προπορευόμενο όχημα, όπου δεν έκανε δεξιά για να περάσει η McLaren, τράκαρε δύο αυτοκίνητα.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο οδηγός της McLaren ευθύνεται για το συμβάν, καθώς δεν… άναψε φλας για να αλλάξει λωρίδα. Το κόστος της ζημιάς που υπέστη το (σχεδόν) Βρετανικό supercar εκτιμάται στις 100.000€ (αυτό πρέπει να πόνεσε).

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πόση ευτυχία μπορεί να σου προσφέρει μία Alfa;



Ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή αυτοκίνητα της Alfa Romeo είναι η 147. Στην κορυφαία έκδοση των 3.2 λίτρων, γνωστή ως GTA, σου προσφέρει μία τρέλα μοναδική, μία τρέλα με στυλ. Και κάποιος έπρεπε να είναι τρελός για να αγοράσει την GTA με 280 άλογα στον μπροστά άξονα χωρίς διαφορικό!!! Ωστόσο τον περασμένο Μάη, η γνωστή Ιταλική εταιρία αποφάσισε να αντικαταστήσει το καυτό της hatchback με ένα καινούργιο ή μαλλον για την ακρίβεια με μία... κυρία. Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζουμε τη Giulietta.

Η Giulietta λοιπόν είναι το νέο απόκτημα που έχει στο στόλο της η Alfa Romeo. Το όνομα μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο για ένα αυτοκίνητο αλλά δεν είναι καινούργιο. H Alfa Romeo Giuletta αποτέλεσε ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα της δεκαετίας του '50. Μάλιστα ήταν και αρκετά γρήγορη για τα δεδομένα της εποχής. Με κινητήρα 1.3 λίτρων και απόδοση 118 ίππων στην κορυφαία έκδοση ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή της. Η Alfa Romeo λοιπόν αποφάσισε να αναβιώσει αυτή την αίγλη του compact αυτοκινήτου της δεκαετίας του '50. Τα κατάφερε άραγε;

Ας ξεκινήσουμε από το γερό χαρτί της Alfa Romeo, τη σχεδίαση. Οι Ιταλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ανέκαθεν ήταν πρωτοπόροι στο design. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαράσσουν τη μόδα στα αυτοκίνητα, αλλά όλοι οι Ιταλοί δεν είναι ίδιοι. Πάρτε για παράδειγμα τη Fiat, η οποία έχει έδρα το Τορίνο. Ωραία πόλη το Τορίνο αλλά δεν σε γεμίζει, δεν έχει αίγλη. Η Alfa Romeo από την άλλη είναι βέρα Μιλανέζα και το Μιλάνο όπως ξέρουμε είναι η Μέκκα της μόδας παγκοσμίως. Συνεπώς η Alfa Romeo πιστή στο πνεύμα των μεγαλύτερων οίκων μόδας της πόλης της, χαράζει το pret a porter των αυτοκινήτων. Και όταν λέμε pret a porter το εννοούμε. Η Alfa Romeo δεν κατασκευάζει στυλάτα supercars για λίγους, κατασκευάζει αυτοκίνητα pret a porter, δηλαδή βιομηχανοποιημένα ready-to-wear οχήματα για όλους. Αυτό ακριβώς είναι η Giulietta, ένα αυτοκίνητο για όλους στην αιχμή της μόδας και του στυλ.

Ωστόσο δεν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που σου προσφέρει μόνο στυλ. Η σειρά κινητήρων που κινούν και διάφορα μοντέλα της FIAT μπορούν να σου προσφέρουν πολλές ώρες οδηγικής απόλαυσης. Ο γνωστός μας από το FIAT Bravo (2007) κινητήρας T-Jet των 1.4 λίτρων με απόδοση 120 ίππων είναι η χαμηλότερη έκδοση της Giulietta. Σε αυτή την έκδοση θα μπορέσετε να επιταχύνετε από 0 σε 100 χλμ/ώρα σε 9.4 δευτερόλεπτα και να συνεχίσετε να επιταχύνετε μέχρι τα 195 χλμ/ώρα όπου είναι και η τελική ταχύτητα. Το ίδιο μοτέρ στην έκδοση MultiAir αποδίδει 170 ίππους και η απόδοση της Giulietta αυξάνεται ανάλογα. Τελική ταχύτητα 218 χλμ/ώρα και 0-100 σε 7.8 δευτερόλεπτα. Αλλά υπάρχει και κάτι παραπάνω...

Η κορυφαία έκδοση της Giulietta δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντίστοιχη της προκατόχου της. Ο τεράστιος V6 των 3.2 λίτρων αντικαταστάθηκε με το γνωστό μας υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα, από την Alfa 159, 1.75 TBI QV. Το QV σημαίνει quadrifoglio verde και έτσι χαρακτηρίζει η Alfa τις κορυφαίες εκδόσεις των οχημάτων της. Σε αυτή την έκδοση, με απόδοση 235 ίππων, οι επιδόσεις εκτοξεύονται με αποτέλεσμα να επιταχύνει από 0 σε 100 χλμ/ώρα σε 6.8 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα φτάνει στα 242 χλμ/ώρα. Επίσης το σασί της Giulietta είναι πολύ πιο συμπαγές και "μαζεμένο" από της 147, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο στην οδήγηση σε σχέση με την GTA και να σου εμπνέει μια σιγουριά, ιδίως στις στροφές. Επιπλέον η Alfa Romeo έχει αποκαταστήσει πλήρως (σχεδόν) το όνομά της στον τομέα της αξιοπιστίας, οπότε είναι πιθανόν μετά από 5 χρόνια, το αυτοκίνητο να μην αρχίσει να διαλύεται.

Η αλήθεια είναι ότι η Giulietta είναι ένα πολύ διαφορετικό αυτοκίνητο από την προκάτοχό της.Η 147 GTA ήταν ένα πολύ μέτριο αυτοκίνητο. Δεν μπορούσες να στρίψεις με τίποτα, οι τροχοί σπίνιαραν μονίμως ακόμη και με το traction control ενεργοποιημένο και μετά από 3-4 χρόνια ξεκινούσε να παρουσιάζει συμπτώματα Αλφίτιδας και να διαλύεται. Ωστόσο για το λόγο αυτό μας αρέσουν τα αυτοκίνητα. Ένα κακό αυτοκίνητο μπορεί να είναι υπέροχο και διασκεδαστικό. Η Giulietta είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Είναι ένα αυτοκίνητο εξαιρετικό από κάθε μεριά. Είναι πανέμορφο, γρήγορο και αρκετά λογικό σε όλα τα επίπεδα. Μήπως έχει χάσει όμως τη μαγεία της Alfa;


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο Βασιλιάς είναι εδώ. Η Veyron είναι και πάλι το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής.



Από πολλούς θεωρείται ότι η Bugatti Veyron είναι το πιο γρήγορο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Πίσω στο 2007 το Ultimate Aero TT που κατασκευάζει η Αμερικάνικη εταιρία Shelby SuperCars κατέγραψε νέο ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητα παραγωγής στα 412 χλμ/ώρα, 3.5 χλμ/ώρα περισσότερα από τη Veyron. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους γερμανούς μηχανικούς της Bugatti που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι Yankees έσπασαν το ρεκόρ τους. Έτσι λοιπόν τα τρία τελευταία χρόνια δούλεψαν για ένα και μόνο σκοπό, για να φτιάξουν το γρηγορότερα αυτοκίνητο παραγωγής στον πλανήτη Γη.

Σκοπός λοιπόν ήταν να αυξήσουν την ταχύτητα της Veyron κατά 5 χλμ/ώρα και αυτό δεν είναι απλό. Ο κύριος εχθρός σε τόσο μεγάλες ταχύτητες είναι η αντίσταση του αέρα. Για να το εξηγήσουμε απλά όταν τρέχεις με 200 χλμ/ώρα ο αέρας είναι πυκνός σαν να οδηγάς μέσα σε νερό. Στα 300 χλμ/ώρα είναι σαν να οδηγάς μέσα σε κρέμα και στα 400 χλμ/ώρα σαν να οδηγάς μέσα σε παγωτό. Με τέτοια μεγάλη αντίσταση αέρα, κάθε επιπλέον χιλιόμετρο ανά ώρα είναι και μία πρόκληση. Έτσι λοιπόν οι μηχανικοί της Bugatti κατέληξαν σε μια σειρά από βελτιώσεις που έπρεπε να κάνουν στο Super Sport.

Πρώτα απ'όλα η δύναμη. Ο οκτώ λίτρων V16 κινητήρας με απόδοση 1000 ίππων χρειαζόταν μια ενίσχυση. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν ότι έπρεπε να βάλουν ένα Golf GTI μέσα σε αυτόν, δηλαδή να προσθέσουν περίπου 200 επιπλέον άλογα. Ο κινητήρας της Super Sport παράγει την απίστευτη δύναμη των 1200 ίππων και έχει αρκετή ροπή για να κινήσει τη Γη ανάποδα. Δεύτερον να ελαφρύνει το αμάξωμα αλλά χωρίς να μειωθεί η πολυτέλεια και ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου. Για το λόγο αυτό σχεδόν όλο το αυτοκίνητο είναι φτιαγμένο από ανθρακόνημα άρα αρκετά πιο ελαφρύ. Τρίτον να βελτιωθεί αεροδυναμικά το αυτοκίνητο για να σχίζει το αέρα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για το λόγο αυτό έγιναν μικρές αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχήμα του αμαξώματος. Τέταρτον η εισαγωγή αέρα στο κινητήρα. Για να αποδώσει σε μέγιστο βαθμό ο 1200 ίππων κινητήρας χρειάζεται πολύ περισσότερο αέρα. Για το λόγο αυτό προστέθηκαν δύο εισαγωγές αέρα στην οροφή του αυτοκινήτου και μεγάλωσαν οι μπροστινές στη μάσκα του. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εισαγωγές ρουφάνε περίπου 4 τόνους αέρα το λεπτό!!!

Με όλες αυτές τις βελτιώσεις η Bugatti Veyron Super Sport έκανε την εμφάνισή της στην πίστα Ehra-Lessian της Volkswagen. Εκεί υπό το βλέμμα του Γερμανικού οργανισμού πιστοποίησης TUV ο οδηγός δοκιμών της Bugatti, Pierre Henri Raphanel κάθισε πίσω από το τιμόνι της Bugatti. Για να καταγραφεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ πρέπει ο οδηγός να περάσει δύο φορές από την 35 χιλιομέτρων ευθεία της πίστας σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο μέσος όρος των δύο περασμάτων καταγράφεται ως αποτέλεσμα. Στο πρώτο πέρασμα η Veyron έπιασε την ταχύτητα των 428 χλμ/ώρα. Το δεύτερο πέρασμα ήταν ακόμη πιο γρήγορο καταγράφοντας την απίστευτη ταχύτητα των 434,2 χλμ/ώρα δηλαδή πάνω από 120 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο μέσος όρος που καταγράφηκε σαν επίσημο νέο ρεκόρ είναι τα 431,072 χλμ/ώρα.

Το πιο γρήγορο αυτοκίνητο στον κόσμο θα μπει στην παραγωγή το Σεπτέμβρη και θα έχει περιορισμένη τη μέγιστη ταχύτητά του στα 415 χλμ/ώρα, επειδή τα ελαστικά κόστους 20.000 ευρώ, δεν αντέχουν σε μεγαλύτερη ταχύτητα για πάνω από 20 χιλιόμετρα. Η Bugatti σκοπεύει να κατασκευάσει 30 Super Sport και το κόστος του καθενός από αυτά θα ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρώτα πέντε αυτοκίνητα, τα οποία έχουν πουληθεί ήδη, θα ονομάζονται Bugatti Veyron Super Sport "World Record Edition" και θα είναι χρωματισμένα σε μαύρο και πορτοκαλί όπως το πρωτότυπο που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητα παραγωγής.

Ο οδηγός δοκιμών της Bugatti, Pierre Henri Raphanel, πριν σπάσει το ρεκόρ






Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ένας... Peugeot στη Citroen



Η αντιπροσωπεία της Citroen στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε ότι χρειάζεται ένα νέο διευθυντή πωλήσεων. Έτσι λοιπόν επέλεξε ένα από τα πετυχημένα στελέχη της για να επανδρώσει τη συγκεκριμένη θέση. Και το όνομα αυτού; Charles Peugeot!!! Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά δεν είναι. Ο Charles Peugeot είναι ο νέος διευθυντής πωλήσεων στη Βρετανία για τη Citroen.

Ο Charles Peugeot λοιπόν, αναλαμβάνει από 1η Αυγούστου το πόστο του στα κεντρικά γραφεία της Citroen στο "ονειρεμένο" Slough στο Berkshire της Μεγάλης Βρετανίας. Λέτε ο επόμενος διευθυντής marketing να λέγεται Richard Renault;

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Mini αυτοκίνητο από την Aston Martin;



Είναι μικρό, οικονομικό και μοιάζει με το IQ της Toyota και αν δεν το προσέξεις θα το περάσεις για ένα Toyota IQ. Στην πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ ένα Toyota IQ με το γνωστό κινητήρα του ενός λίτρου, ωστόσο έχει την πινελιά της... Aston Martin. Ορίστε; Χίλια κυβικά εκατοστά και Aston Martin πάνε μαζί; Για την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι πρέπει.

Όμως ας βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν λέει ότι πρέπει όλες οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν μία γκάμα αυτοκινήτων με ένα μέσο όρο σε εκπομπές καυσαερίων. Αυτό σημαίνει ότι η Aston Martin δεν μπορεί να παράγει μόνο αυτοκίνητα με τεράστιους 12κύλινδρους κινητήρες που παράγουν αρκετή δύναμη για να αλλάξουν την τροχιά της Γής. Θα μου πείτε λοιπόν ότι και άλλες εταιρίες όπως η Ferrari και η Lamborghini έχουν το ίδιο πρόβλημα. Αυτό δεν ισχύει καθώς η μεν Ferrari ανήκει στο FIAT και η δε Lamborghini στην Audi η οποία κατέχει και τη VW. Η FIAT και η VW παράγουν πλήθος μικρών αυτοκινήτων οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Από την άλλη η ανεξάρτητη Aston Martin δεν παράγει αυτοκίνητα με μικρούς κινητήρες. Για την ακρίβεια το μικρότερο μοτέρ που παράγει η Βρεττανική εταιρία είναι ο 4.3 λίτρων V8 κινητήρας που κινεί τη μικρότερη έκδοση της Aston Martin Vantage!!! Για να αντισταθμίσει λοιπόν αυτό το χάσμα, η Aston Martin αποφάσισε να προχωρίσει στην παραγωγή του Cygnet. Το όνομα μπορεί να φέρνει σε εταιρία που κατασκευάζει ιστοσελίδες αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό, αξιόπιστο και πολυτελές αυτοκίνητο. Και όταν λέμε πολυτελές το εννοούμε. Παντού δέρμα και τόσο εξοπλισμό, με τον οποίο θα μπορούσατε να εκτοξεύσετε την επόμενη αποστολή της NASA.

Όλα λοιπόν ακούγονται υπέροχα από τη στιγμή όπου μπορείτε να αγοράσετε μία μίνι Aston Martin για να κυκλοφορείτε με πολυτέλεια και στυλ. Μην βιάζεστε όμως καθώς η Aston Martin σκοπεύει να κατασκευάζει περίπου 4000 τέτοια οχήματα το χρόνο, αρχής γενομένης το 2011, και να τα διαθέτει αποκλειστικά σε κατόχους Aston Martin. Ναι καλά διαβάσατε αν θέλετε να γίνεται κάτοχος του Cygnet θα πρέπει ή να έχετε μια Aston Martin ή να αγοράσετε μία καινούργια. Δηλαδή το εν δυνάμη κόστος του city αυτοκινήτου της Aston Martin (ενός Toyota IQ δηλαδή) είναι περίπου 120.000 ευρώ, όσο κοστίζει δηλαδή μία DB9 με βασικό εξοπλισμό, συν το κόστος του Cygnet το οποίο ακόμα δεν το έχει ανακοινώσει η Βρεττανική εταιρία.

Λοιπόν έχετε μία Aston Martin με ένα τεράστιο V12 κινητήρα που κοστίζει 250.000 ευρώ και φοβάστε να την κυκλοφορήσετε; Τη λύση σας τη δίνει η ίδια η Aston Martin με το Cygnet. Χρησιμοποιείστε όλη τη εβδομάδα μες την πόλη το Cygnet και αφήστε τη DB9 σας για τα Σαββατοκύριακα στο Ναύπλιο.